VERTICULE

Eind 2023 kreeg ik weer de jaarlijkse mailing van de ontwerpwedstrijd van ‘Folly Art Norg’ binnen. Wat begon als een concept, kreeg steeds verder vorm. Half januari heb ik de organisatie mijn verhaal, ontwerp, bouwtekeningen, plan voor een transparant luchtkasteel – ‘de Verticule’ gestuurd. Uit 101 inzendingen werd ik gekozen om met een dertigtal genomineerde dwaasbouwers een presentatie te geven. Op 2 april kwam de mededeling dat Verticule is geselecteerd voor Folly Art Norg!

FOLLY ART NORG – VERTICULE -Juweel van een Luchtkasteel

Artist Impression- Januari 2024

Verticule is een luchtkasteel. Een baken in nood. Voorvechtster van kansen en dromen zo groot.
Diffuus en glashelder, een fel transparant. Facet ongeslepen, als ruw diamant.

Een dagdroom, een wensput een luchtspiegelingFragiel en veerkrachtig, wat een mooi ding!”Verticule speelt naast de verbeelding, met de zwaartekracht. Verspringende  vlakken en zoekende lijnen vinden elkaar in een nieuw soort balans.  Het gebruik van transparantie bepaalt naast de vorm ook de plaats die het krijgt: Je kijkt er letterlijk door heen. “Maar: Kijk je naar buiten, of kijk je naar binnen? Ben je tevreden of buiten zinnen?

JANUARI 2024: SPELEN MET PANELEN

Normaal gesproken bouw ik mijn follies van bakstenen, zwerfkeien, cement en roestige objecten. Dit jaar heb ik besloten buiten de lijntjes te kleuren: Ik heb al enige tijd een stapel met folie bespannen panelen bewaard na het vervangen van mijn eerste kas.  Gefascineerd door de vorm en het materiaal heb ik mogelijkheden onderzocht ze te hergebruiken als transparant ruimtelijk object. Een voorwaarde die ik mezelf stelde was, dat geen enkele zichtlijn verticaal zou mogen zijn. Interessant? Ridicuul? Verticule!
Het spelen met panelen, experimenteren in de ruimte en vorm, bouwtekeningen , schaalmodellen en proefopstellingen zullen uiteindelijk moeten resulteren in een ‘juweel van een luchtkasteel’

MOTIVATIE – METAFOOR

De Folly is een symbolische verbeelding van het afsluiten van een tijdperk. Als ‘Oude Punker‘ – met hoofdletter P- vecht ik sinds de jaren tachtig tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Jagers? Boeren? Boomkap? Gif of lawaai? Dáár vond ik wat van! Populisten, proleten en valse profeten? Dáár moest je wat aan doen! (…..) Wie kaatst kan de bal verwachten: Twee jaar geleden stonden het trekkertuig ‘Farmers Defence Force’ op de stoep. Holle vaten klinken het hardst. In wat voor tijd zijn we beland? Dit was de spreekwoordelijke druppel. Ik heb besloten mijn energie voortaan in andere, meer positieve zaken te steken. Het bouwen van een luchtkasteel is daar één van.  

Een ander Luchtkasteel: Folly in de Beeldentuin in Drenthe (est 1995)

Sander Kuipers,

APRIL 2024: BOUWPROCES en PROTOTYPES


April/Mei : Na de vormstudies en maquettes uitgevoerd in karton, hout en perspex is het tijd om de proefopstelling uit te testen op stabiliteit en windbestendigheid. Bij het daadwerkelijk bouwen van met de oude panelen bleek dat de constructie niet zelfdragend kon zijn: een nieuwe uitdaging. Na uitgebreid testen met diverse opstellingen
bleek het raadzaam het formaat iets af te schalen en moest onderzocht worden op welke wijze de ondersteuning het beeld ook esthetisch kon versterken.

Basisvorm -Fundering eerste proef opstelling: april 2024

MEI 2024: AANPASSINGEN EN UPGRADE

Mei Proefopstelling Verticule. Bouwen aan de basis. Spelen met panelen. Aanpassingen in de constructie i.v.m. wind en stevigheid. Het formaat van de panelen voor de definitieve folly hebben we – dankzij Gertjan van Greenspan – afgeschaald met 15 procent. Het bouwwerk wint aan stevigheid en uitstraling. Wat een verschil! De upgrade is eind mei door Greenspan geleverd, en worden gekoesterd als de spreekwoordelijke kroonjuwelen. “Work in progress” . Meer op instagram.

Verticule- tweede proefopstelling en constructie proces in de Beeldentuin (mei 2024)

FOLLY ART NORG 2024

Folly Art Norg is een jaarlijks terugkerend evenement. Een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, land-art, design, dwaasbouw en Kunst in de openbare ruimte. F.A.N is van 28 juli t/m 25 augustus 2024 dagelijks toegankelijk. Twintig Follybouwers laten je versteld staan van wat er allemaal mogelijk is, als je buiten de lijntjes kleurt.
De uiteindelijke constructie houd ik nog even geheim, maar op instagram zijn al wat ‘sneak peeks’ te vinden! Zie ik jullie bij Folly art Norg?

Het Kroonjuweel. Facetvorm Verticule , de bijna onmogelijke ‘kers op de taart.’

“EEN JUWEEL VAN EEN LUCHTKASTEEL”

ARTGARDEN – BEELDENTUIN & BIODOME