VERTICULE

TE BEWONDEREN OP FOLLY ART NORG 28-7 / 25- 8 2024

Eind 2023 kreeg ik weer de jaarlijkse mailing van de ontwerpwedstrijd van ‘Folly Art Norg’ binnen. Wat begon als een concept, kreeg steeds verder vorm. Half januari heb ik de organisatie mijn verhaal, ontwerp, bouwtekeningen, plan voor een transparant luchtkasteel – ‘de Verticule’ gestuurd. Uit 101 inzendingen werd ik gekozen om met een dertigtal genomineerde dwaasbouwers een presentatie te geven! Op 2 april kwam de mededeling dat Verticule is geselecteerd voor Folly Art Norg!

Artist Impression

Verticule is een luchtkasteel. Een baken in nood. Voorvechtster van kansen en dromen zo groot.
Diffuus en glashelder ,een fel transparant. Facet ongeslepen, als ruw diamant.

Een dagdroom, een wens put een luchtspiegelingFragiel en veerkrachtig, wat een mooi ding!”Verticule (465 x 540 x 330 cm) speelt naast de verbeelding, met de zwaartekracht. Verspringende  vlakken en zoekende lijnen vinden elkaar in een nieuw soort balans.  Het gebruik van transparantie bepaalt naast de vorm ook de plaats die het krijgt: Je kijkt er letterlijk door heen. “Maar: Kijk je naar buiten, of kijk je naar binnen? Ben je tevreden of buiten zinnen?

SPELEN MET PANELEN

Normaal gesproken bouw ik mijn follies van bakstenen, zwerfkeien, cement en roestige objecten. Dit jaar heb ik besloten buiten de lijntjes te kleuren: Ik heb al enige tijd een stapel met folie bespannen panelen bewaard na het vervangen van mijn eerste kas.  Gefascineerd door de vorm en het materiaal heb ik mogelijkheden onderzocht ze te hergebruiken als transparant ruimtelijk object. Een voorwaarde die ik mezelf stelde was, dat geen enkele zichtlijn verticaal zou mogen zijn. Interessant? Ridicuul? Verticule!
Het spelen met panelen, experimenteren in de ruimte en vorm, bouwtekeningen en schaalmodellen zullen resulteren in een ‘luchtkasteel’ van bijna 5 meter hoogte.

VORMSTUDIES IN KARTON EN TAPE. SCHAAL 1 : 30. DIGITAAL NABEWERKT. DE “VERTICULE” KRIJGT GELEIDELIJK VORM ….

“EEN JUWEEL VAN EEN LUCHTKASTEEL”

“Juweel van een Luchtkasteel ” Nominatie Folly art Norg 2024


Een van de vele maquettes van het luchtkasteel. Perspex en bamboe. Kristallen kroon. Ondertussen gesneuveld . “Fragiel en glashelder….” Versie 5.0 in de maak!

MOTIVATIE – METAFOOR

De Folly is een symbolische verbeelding van het afsluiten van een tijdperk. Als ‘Oude Punker’ – met hoofdletter P- vecht ik sinds de jaren tachtig tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Jagers? Boeren? Boomkap? Gif of lawaai? Dáár vond ik wat van! Populisten, proleten en valse profeten? Dáár moest je wat aan doen! (…..)Wie kaatst kan de bal verwachten: Twee jaar geleden stonden het trekkertuig ‘Farmers Defence Force’ op de stoep. Holle vaten klinken het hardst. In wat voor tijd zijn we beland? Dit was de spreekwoordelijke druppel. Ik heb besloten mijn energie voortaan in andere, meer positieve zaken te steken. Het bouwen van een luchtkasteel is daar één van.  


Sander Kuipers,

FOLLY ART NORG 2024

Folly Art Norg is een jaarlijks terugkerend evenement. Een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, land-art, design, dwaasbouw en Kunst in de openbare ruimte. F.A.N is van 28 juli t/m 25 augustus 2024 dagelijks toegankelijk. Twintig Follybouwers laten je versteld staan van wat er allemaal mogelijk is, als je buiten de lijntjes kleurt.

ARTGARDEN – BEELDENTUIN & BIODOME